Gilets: wat zijn ze eigenlijk?

Wat is een gilet en wanneer wordt het gedragen?

Het woord ‘gilet’ komt vast niet veel mensen voor, maar het kledingstuk zelf misschien wel. Gilets zijn mouwloze vesten die gedragen worden bij een driedelig pak of rokkostuum. Het hoort onder de colbert te zitten en boven het overhemd. Vroeger moest een gilet, als het onderdeel van was een driedelig pak, dezelfde kleur hebben als de andere onderdelen van het pak. Tegenwoordig zijn deze regels iets minder strak. Een gilet heeft nu soms printjes erop, zoals bloemetjes of ruitjes. Dit is om het pak iets interessanter te maken. Als een gilet wordt gedragen als onderdeel van een rokkostuum, moet de gilet, traditioneel gezien, dezelfde kleur hebben als de vlinderdas. Beiden zijn dan bijna altijd wit of zwart.

Gilets kunnen dus bij een driedelig pak of bij een rokkostuum gedragen worden. Een rokkostuum wordt vaak gedragen voor iets formelere gelegenheden, zoals bij een promotie tot doctor. Als ze deel zijn van het rokkostuum, zullen ze er iets anders uitzien. De gilet zal bijvoorbeeld lager uitgesneden zijn en geen stof hebben op de rug. De gilets hebben ook een dubbele rij knopen, in tegenstelling tot de enkele rij bij een gilet die gedragen wordt bij een driedelig pak.

Hoe draag je een gilet?

Gilets zijn niet meer zo in de mode als ze jaren geleden waren. Niet iedereen zal er één in de kast hebben liggen, in tegendeel tot de andere delen van het pak. Daarom kan het vrij verwarrend zijn als deze wel gedragen moet worden. Er zijn een paar regels, de meest ongeschreven, over het dragen van gilets. Zo moet de kleur, zoals bovenstaand, eigenlijk hetzelfde zijn als de andere delen van het pak. Ook klopt het als de gilet dicht op het lichaam zit, maar het mag niet strak aanvoelen. Er moet genoeg ruimte vrij zijn om te kunnen ademen en eten. De gilet moet lang genoeg zijn om de hele tailleband van de broek te bedekken. Tussen de gilet en de broek mag eigenlijk geen shirtstof te zien zijn. Dit is ook zo aan de bovenkant van het kledingstuk: de achterkant van de gilet en de achterkant van de kraag moeten aansluiten. Als het niet aansluit, zal het gaan verschuiven, wat niet klopt.

Een gilet heeft vaak één rij met knoopjes. De hoeveelheid knoopjes verschilt per gilet, maar meestal is het rond de vijf tot zeven. Deze moeten allemaal opgeknoopt zijn, behalve onderaan. De onderste knoop zit los, zodat de drager van de gilet nog goed de heupen kan bewegen. Bij een rokkostuum moeten wel alle knoopjes vastgemaakt worden. Net zoals bij een colbert, wordt de onderste knoop ook losgemaakt als de drager gaat zitten.

Gilets zijn op veel plekken te koop en zullen zeker een formele toevoeging zijn aan de klerenkast, zeker als er veel pakken worden gedragen. Het ziet er netjes uit en zorgt ervoor dat je altijd klaar bent voor elke formele gelegenheid!

About

No Comments

Leave a Comment